Johnny’s corner set aside for commuters

The commuter-only study space can be found in the corner of Johnny's, with a view of commons lawn; Photo by Julia McKee.
The commuter-only study space can be found in the corner of Johnny's, with a view of commons lawn; Photo by Julia McKee.

According to student senate member Laura Harjanto, a first-year senator, commuter students have expressed a need for a designated study space.

First- and second-year students are normally involved in dorm activities. Commuter students have reported feeling neglected.

“Two of the things that [commuter students] said they needed most is community, because they feel like they are excluded from on-campus activities,” stated Harjanto. “And second is a place to rest between classes, because they can’t just go back to their dorms.”

The southwest corner of Johnny’s has been redesigned to fit these needs, now called the “Commuter Corner.” However, after a year-long process the corner is still only in its pilot phase.

In the original proposal, the space was intended to be walled-off, but extending the current walls and glass panels was deemed too permanent for something that may or may not be successful. Instead, a whiteboard was placed, meant to create a more closed off feel for the trial period.

“Instead of a permanent half-wall, a whiteboard can be used as an extension to the current barrier that separates the windowed area in Johnny’s (the space designated for Commuter Corner) from the rest of Johnny’s in order to build a temporary wall,” wrote Harjanto in her formal proposal.

The pilot project will extend into next year. This means the whiteboard will stay up, separating the corner from the rest of Johnny’s. There will be no permanent renovations until further conversation.

“The idea is that [the corner] will be reservable. So from I think 10:30 to 12:00 and 3:00 to 8:00 it will be reservable for commuters only. Otherwise it will be open to everyone.”

The area is specifically geared toward first- and second-year commuter students. As to whether or not upperclassmen commuters will be involved, Harjanto stated, “We’ll see about that. … We are still figuring it out.”

If the pilot project is successful, then the space may become a permanent spot for commuter students to study and rest. The proposed budget for the final project is $300-700.

“We will see whether the commuters actually use the space or not,” stated Harjanto.

About the Author

Julia McKee

Julia is a co-campus editor for the 2017 spring semester. She is a junior literature major and business minor, hoping to someday go into the book publishing industry. She currently lives in Eastown and digs all the trendy coffee shops. She admires thought provoking literature and films that highlight current social issues. She loves learning, especially about cultures and viewpoints that are different from her own. She’s a proud Chicagoland native, but Grand Rapids now holds a very special place in her heart (probably because of all the coffee shops). She’s a Game of Thrones enthusiast and will discuss fan theories anytime anywhere. When’s she not working at Chimes, nannying, doing homework, or going to class, she’s most definitely think about her cats (shoutout to Snickers, Captain, and Rascals). She is honored to be on the Chimes staff this semester and aspires to represent the voice of the community.

View all posts by 

Comments